16-11-2013: Etsberg en Rode Beek

Een mistige dag in het verschiet, maar volgens de weergoden zou wel de zon gaan doorbreken. In ieder geval staan we tot net voor 10 uur nog maar met drie dapperen aan het kerkplein: Hub, Toos en Henk. Op het slaan van de kerkklok sluiten ook Erna, Gene en Pe aan. Ben had zich al afgemeld, in de winter is schaatsen z'n eerste keuze. Vandaag is de ijsbaan weer open om 400 meter-rondjes te draaien.

Hub had al een mooi rondje in gedachten, naar Etsberg bij Vlodrop. De heenweg was in nevelen gehuld, zo'n 50 meter zicht en nog minder met aangeslagen bril. Hub leidde ons door deze kleine wereld en over veel onbekende weggetjes waardoor we soms echt niet meer wisten waar we in .... naam zaten. Het was stil in de groep, door de mist was er weinig afleiding, iedereen in z'n eigen kleine wereldje in gedachten verzonken. Bij Susteren werden we wakker geschud door Pe, z'n welgevulde zadeltas had de geest gegeven. Wat nu .. de hele handel in z'n zakken en echter z'n shirt gepropt en we konden weer door. Via het Ijzeren Bos en Maria Hoop en ..... belanden we in Vlodrop, slalommen langs de kaasboer en het dorpsbuffet van de najaarskermis en vinden de weg naar de bekende pauzeplaats aan Gitstappermolenweg in het gehuchtje Etsberg.

De Gitstappermolen is een in 1377 gebouwde watermolen in Vlodrop. De molen heeft twee koppel maalstenen van 140 cm doorsnede. De molen is voor het luien (ophijsen) voorzien van een kammenluiwerk. De molen is een middenslagmolen en staat aan de Gitstappermolenweg 3 in Etsberg/Vlodrop. De watermolen wordt gevoed door de Rothenbach. Het waterrad heeft een doorsnede van 5,06 m en is 85 cm breed.

Het gesprek golft op en neer, via "bruggetjes" gaat het van de kouwe vingers en handschoenen, naar deverslavingszorg, naar de pilletjes en banaan, naar de hersenspinsels over Mallorca, naar de vluchten van vliegveld Beek, naar de perikelen van de Rabobank, naar het onderwijs met aandacht voor de zwakkere en meer begaafde leerlingen, naar ... afrekenen en weer op de fiets. Terug over Duitsland, via Waldfeucht naar Saeffelen en Gangelt waar bij het zwembad het natuurgebied van de Rodebach, of Rode Beek, induiken. Wondermooi, over bruggetjes, knuppel- en grindpaadjes belanden we bij het zweefvliegveldje, de bossen weer in en volgen de rode beek tot in Schinveld. De Rode Beek is daar ontkluisd en komt weer aan de oppervlakte, op de vele bruggetjes zijn mooie bronzen beeldjes aangebracht. Echt om nog eens voor terug te komen. Verder langs de brandweerkazerne bij de rotonde in Schinveld, een holle weg in en door het veld omhoog naar Merkelbeek. Tegen drie uur weer in Elsloo, na zo'n 95 km en een erg mooie route in een mistig landschap. Tot volgende week.

Maak een Gratis Website met JouwWeb