Haspengouw met gebroken spaak

Woensdagmorgen, goed weer en dus druk aan de kerk. De groep met Hub telde 8 fietsers, Hub, Frans P, Lei, Sjraar, Pe, Mart, Henk en Tine.Gesprek van het moment, vers van de pers, letterlijk. In de krant een mooie foto (zie beneden) van de mannen die vorige week naar Vlodrop zijn geweest, betrapt in het Rode Bos bij Susteren.

Hub had voor vandaag de Haspengouw in gedachten, bleek lopende de rit. Snel zuidwaards via de kanalen, en bij Riemst draaien we de binnenwegen in, en zitten al snel midden in het boerenland van de Haspengouw. Overal bedrijvigheid, bieten rooien, ploegen, zaaien. Het is lange tijd droog geweest, geen last van modder en waterpoelen op de lage punten in het landschap. We volgen Hub, links - rechts enzovoorts, ook hier weet hij de weg als z'n broekzak, een geheugen als van een olifant lijkt het. Maar vandaag een uniek en niet te vergeten moment, Hub die stopt bij een plattegrondje van de knooppunten, gelukkig, ook maar een mens. Heb nog gezocht op een klein plakkertje op stuur of buis met de knooppunten, vergeet het maar, zit allemaal onder de pet of de helm, de tomtom, mysterie opgelost.

Onderweg een korte stop bij een historisch monument, je fietst er gedachteloos aan voorbij, maar hier streden 150.000 man in 1747 in de Slag bij Lafelt.

De pauze werd genoten bij d'n Engel in Hoeselt. Wat me bijgebleven is van het gebabbel, de aparte naam van een café in Sittard, "Het Sjterfhoes", daar wil je toch niet gevonden worden? We hadden er nog wel een half uur kunnen blijven genieten, maar Frans attendeerde ons op een naderend regenfront, meteen opbreken dus. Linea recta retour, wel nog een tussenstop door een gebroken spaak (niet toevallig de naam van een collega fietsclub uit Bunde) van Pe ... zat al een knik in de spaak door een tak vorige week in de bossen van Zutendaal. Gelukkig kon Pe met gepaste snelheid met slag in het wiel thuis geraken. Tussen wat lichte regen die zo van de kleding afwaaide, toch nog droog thuis gekomen, na 90 km en toch nog 450 hoogtemeters voor een 'vlakke' rit. Maar wel weer erg mooi, verrassende en mooie stukken waar we nog nooit geweest zijn, tomtom Hub, bedankt.

de route: https://connect.garmin.com/modern/activity/3145304969

 

Foto in Limburger dd 7 november 2018, gemaakt door fotograaf Rene Corten