22-01-2018: Doodlopend bij Aubel

De titel "doodlopend" is voor meerderlei uitleg vatbaar zal de lezer merken.

Door het vochtige weer de laatste weken lijken de mensen het zekere voor het onzekere te nemen. Ook al was het weerbericht niet verkeerd, en zou je verwachten dat men blij was om weer eens te fietsen ..... met maar twee man aan de start, Piet en Henk. De rest achter de gordijnen?

Het is maandag, heuveldag, we gaan naar Aubel, we zien wel of we het droog houden. De heenweg brengt ons via Klimmen en Teuven naar Hombourg. Het is en blijft droog, we prijzen ons gelukkig dat we er toch maar op uit zijn getrokken. Wat ook apart is, tot kort voor het einde van de tocht geen enkele renfietser gezien, we hadden de weg helemaal voor ons alleen!!! Onder Hombourg pakken we, voorbij het spoorviaduct, een binnendoor weggetje rechtsaf omhoog, geleerd van Hub. Het weggetje heet 'Ten Driesch', een Nederlands klinkende naam (is Platdiets) in Franstalig gebied. Bovenop pakken we een weggetje rechtsaf, waar gaat het heen? loopt na een paar honderd meter dood bij een boerderij. Terug en naar de kruising, hier kunnen we oversteken naar een onbekend weggetje, waar gaat dat heen? Het gaat een mooi dal in, komen uit bij een monumentale boerderij (blijkt kasteelboerderij "Vieljaren"), en loopt ook weer dood op het erf. Terug naar de kruising, en omhoog naar de rotonde boven het slachthuis bij Aubel. Een paar honderd meter verder, in de wegberm, een dood wild zwijn. Dood gelopen tegen een auto? Vandaar de titel van de rit.

Maar we hebben ook een doorlopend weggetje 'ontdekt'. Voor het slachthuis rechtsaf weggetje in de 'Slagboom' overgaand in 'Helle Strop', dan begint het weer doodlopend te lijken, maar op een haakse bocht tussen twee voersiilo's in gaat het weggetje verder als 'Tossem'. Zelfs Piet kende deze weg niet, dat wil wat zeggen.

Linksaf en we zitten na 45 km, precies halverwege de rit zou later blijken, in Aubel aan de warme chocomel. Nog een klant, uit Sibbe, bezig met regelen van de Eroica Limburg Tour op 30 juni vanuit Valkenburg. Degene die nu denkt 'Erotica Tour' zit ook weer op een doodlopende weg. Integendeel, de Eroica is een evenement voor de nostalgische fietsers. Dus wie nog een ouwe fiets heeft met de commandeur op de onderbuis kan vinden, een oud shirtje en wollen fietsbroek heeft bewaard, kan meedoen. Wellicht iets voor een paar liefhebbers ? Laat maar horen!

Opgefrist retour, eerst richting Julemont, rechtsaf, oversteken bij Valdieu, en omhoog naar St Jean Sart (Sint Jansrade). Het dorpje is klein, maar z'n daden benne groot, ze hebben zowaar een schooltje. Het is speeltijd, gekwetter van jewelste. In Gravenvoeren nog bang dat we doodlopend zouden gaan, weg naar Moelingen was afgesloten, maar pad naar Mesh konden we nog door.

Piet trakteerde me nog op een onbekend fietspad, uitkomend achter de Geusselt (zie plaatje hieronder), via nieuwe paden over de snelweg en onderdoor het Arriva station Maastricht - Noord. Alweer wat geleerd. Uiteindelijk na 90 km en 777 hm weer terug in Elsloo.

De route tot slot: https://connect.garmin.com/modern/activity/2450734933                     

                                                                           

doodlopendeweg.jpg  

Geusselt.jpg

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb