19-03-2018: Ubach Palenberg

Vanmorgen uit het raam kijkend zie ik een dikke laag ijs op de vijver staan niet echt uitnodigend voor een rit. Kijk ik voor uit het raam hoe de vlag er letterlijk en figuurlijk er bij hangt plus het gegeven dat er een zonnetje tevoorschijn zou komen moeten we toch de drang om een rit te maken omarmen.

Op naar de startplaats bij de kerk waar om 10 uur Hub B, Piet C, Frans P, en Ruud L al in de startblokken staan. Na een kort overleg en de wens van Frans om een niet te zware en te lange rit, gaan de gedachte uit naar Ubach-Palenberg. Toegegeven het is bij de start echt wel fris tegen de wind in, maar als we achter de brede ruggen van Hub en Piet, richting Beek, Neerbeek en Sweikhuizen en zelfs de Sweikhuizerberg naderen en deze in een rustig tempo beklimmen tot de kerk en hier links afslaan zijn zelfs de handen opgewarmd. Een flauw zonnetje laat zich al gelden als we via Puth,  Windraak, Doenrade,  Bingelrade, Jabeek, in Etzenraden via het fietspad Duitsland binnenfietsen.

Dit gebeurt in een zo rustig tempo dat zelfs de toch wel van naturen schuwe reeën, bij de uitlopers van de Schinveldse bossen in de buurt van Niederbusch, pas het op een lopen zetten als we hun op korte afstand passeerden. Pauzeplaats Ubach-Palenberg naderde na 40 kilometers en hier werd er langer gepauzeerd dan normaal. De oorzaak hiervan was dat er hier zware gesprekken ontstonden waar ik er een aantal van wil vermelden. Hub had als gepensioneerde onderwijs deskundige een uitgebreid uitleg  over de nu wel actuele term excellente scholen. Ruud had moeite met het feit dat hij nu de 65 jarige leeftijd is gepasseerd en niet in 2040 want die mensen zouden, volgens het CBS  meer jaren in goede gezondheid dus meer in fietsjaren in Ruud zijn geval opleveren alhoewel hij het misschien ook een verkapte manier vond om de pensioenleeftijden te verhogen. Frans vond, hoewel we geen prof zijn, dat de basis van een goed fietsseizoen begint in de winter en regelmaat in de ritten. Wil ik de pauze praat afsluiten met de ontstane discussie, naar aanleiding van de geliefde blauwe brief, en Piets opmerking  dat ook zijn vrienden van de belastingdienst alles van je weten, en als dat niet het geval is je de kans loopt in de gevangenis te belanden. Nu de lezers een inzicht op het sociale vlak hebben gekregen, wat er ook  bij hoort, vervolgen we de rit onder een stralende zon, met de wind in de rug met nog een mooi stuk vanaf Schutterveld langs de rand van de Brunssemmerheide en de landelijk gelegen binnenwegen van Merkelbeek naar finishplaats Elsloo. Thuisblijvers hebben vandaag een mooie, qua temperatuur best meevallend en qua tempo rustige rit gemist. Jammer.  Mannen bedankt en tot de volgende ronde.

Afstand= 80 km  Hoogtemeters= 629 mtr  Gemiddelde= 21,9 km/uur

Gps gegevens : https://connect.garmin.com/modern/activity/2565733302

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb