09-04-2018: Thimister, op leeftijd, maar…….

Omdat onze B-groep door allerlei omstandigheden flink gedecimeerd is, werd er vooral voor de maandag een kleine opkomst verwacht. Maar wat schetst onze verbazing ! Zeven glimmende fietsen en fietsers aan de kerk. Niet allemaal B-groep, maar wel meer dan welkom. Hub B en Hub D, Piet J (terug uit Spanje) en Piet C, Ruud en Wim en als gastrijder Jan C. Tot Thimister had Hub assistentie van Piet C en na de pauze vooral van Jan C.

Wat bij de 2-C’s vooral opviel was het relatief grote verzet dat ze rondtrapten op dit heuvelachtige parcours, want dat mag je zeker zeggen met 774 hoogtemeters. Piet J daarentegen draait steevast het kleine koffiemolentje rond. Nog een andere vergelijking. Wim zit redelijk laag op zijn fiets, Hub D daarentegen is lang en trapt hoog zittend de kilometers weg. Naast elkaar lijken het Klein Duimpje en de Reus. Wie zou er het meeste profijt hebben van een stevige tegenwind? Die laatste was ons goed gezind tot aan de pauze, klaarblijkelijk nog niet wakker, maar op de terugweg leek het of hij de schade moest inhalen. Hub beloofde een rustige en sociale rit naar Thimister met toch wel wat hoogteverschillen. Degene die vaker in deze contreien vertoeft kan bij het noemen van een aantal plaatsen de hoogtepunten en -meters bij elkaar tellen. Mesch, ’s Gravenvoeren, Warsage, Neufchateau, Mortroux, Clermont en Thimister staan garant voor klimmen en dito spanning in de benen.

Fietsen werden aan het café tegenover de kerk gestald en met een driedubbele bescherming hoefden we niet bang te zijn dat er iemand zonder fiets huiswaarts moest keren. Aan elkaar vastgemaakt, achter een rij stoelen die de zoon van de eigenares er had neergezet en dat allemaal onder het wakend oog van Antonius de Kluizenaar, de patroonheilige van de kerk. Met een gerust hart konden we naar binnen, zoals altijd vriendelijk verwelkomd door de oude dame, maar nog jong van geest en hart. En steeds attent als er mannelijk gezelschap binnenkomt. Dan worden de paaseitjes persoonlijk uitgedeeld. Een genot om hier te komen. Overigens heeft Thimister de twijfelachtige eer dat hier de eerste Belgische soldaat sneuvelde in WO1. Bij het monument van ruiter Antoine Fonck wordt elke eerste zondag van augustus dit feit herdacht. Als je dit met de fiets wilt bijwonen, dan moet je wel eerst ongeveer 48 km en 451 hm afleggen, als Hub je routeleider is.

En na de herdenking wacht ook nog een aardig ritje terug. Dat kan leiden via Aubel en de Cote de Hagelstein (gelukkig nog geen La Clouse) naar de Planck, de Rijksweg Margraten/Gulpen, de Ingberweg, Ijzeren en Sibbe. Dan afdalen via de Daelhemmer naar Valkenburg en nog omhoog de Kleverberg op. Dan zitten de meeste van de 774 hm erop en kom je al dicht bij de totaal afstand van 94 km. Wie opviel bij de Kleverberg was Hub D, want deze klim bleek zijn thuisklim te zijn, na jaren in Schimmert gewoond te hebben. Heeft een bekende klim dan toch zijn voordelen ? We nemen dat maar graag aan. Hub werd als eerste bedankt en vervolgens alle anderen, naar gelang ze bij hun thuisbasis kwamen. Of anders gezegd: “De stal roken.” Een mooie en in vele opzichten waardevolle rit.