27-05-2017: Zutendaal in schaduw

Het wordt een mooie zonnige dag met weinig wind, zo had Thijs Zeelen van L1 beloofd. En hij zou gelijk krijgen. Je verwacht dan een vol plein bij de kerk in Elsloo, maar dat viel tegen. Slechts twee rijders van de B-groep, Sjra en Chris en vier rijders van de C-groep, Jan O, Gene, Chrit en Bert waren komen opdagen voor de zaterdagrit. Besloten werd om samen een ritje te maken naar Zutendaal en zoveel mogelijk in de bossen te rijden om zo wat beschut in de schaduw te fietsen. Zo gezegd zo gedaan. Jan en Gene namen de koppositie in en stonden die ook niet meer af. De rest kon alleen maar volgen. Over het fietspad langs de autobaanbrug naar Kotem en verder door Maasmechelen en bij de Salamander draaiden we al de bossen in van het Nationaal Park Hoge Kempen. Langs Opgrimbie en Rekem kwamen we het kanaal richting Smeermaas om daar te keren en aan de andere kant van het kanaal weer terug te rijden richting Rekem. Daar volgden we de Zuidwillemsvaart richting Lanaken, Briegden en Genk om daar af te slaan naar de pauzeplek in Stalken. Onder het overdekt terras werden de fietsen gestald en de benen onder de tafel gestoken. Koffie en cola werden snel gebracht door de vriendelijke jonge blondine. (Bij ons oude knakkers is al vlug iemand jong.)  De prestaties van Dumoulin, alsmede de meegebrachte boterhammen, kwamen al vlug ter tafel. De verwachtingen wat er vanmiddag en morgen staat te gebeuren in de laatste etappes van de Giro zijn hooggespannen. De Grand Prix van Monaco van Verstappen en de beslissende wedstrijd Roda-MVV kwamen nog ter sprake. Het beloofd een sportief weekend te worden met hopelijk goede resultaten voor onze Tom en onze Max. Bij het voetballen wint altijd een Limburgse club. Wat hebben we toch goede sportmensen in onze provincie.
Bert, die de draad weer oppakt na zijn hartprobleem. vertelt hoe een en ander is gebeurd. Na een hartstilstand bovenaan de Huls succesvol gereanimeerd en na revalidatie al weer enkele uren beginnen te werken. Van de cardioloog mag hij weer alles doen, behalve de marathon lopen (was hij toch al niet van plan). De pauze zit erop en de weg terug wordt ingezet. Na nog een rondje om Zutendaal rijden we langs Papendaal en Wiemesmeer en zo richting Oeleinde om de weg omlaag naar Maasmechelen in te draaien. Hier rijdt Chrit lek, even bandje wisselen, pompen en verder gaat het om weer langs de Salamander dezelfde weg terug naar Elsloo te nemen zoals we gekomen zijn. In Kotem moet Chrit nog even bijpompen en over de brug bereiken we Elsloo. Met respect voor de hoge temperatuur hebben we een rustige rit gereden langs kanalen en door bossen. Veel drinken was geen overbodige luxe. Mannen bedankt voor het gezelschap en twee duimen omhoog voor Bert. Na zijn gedwongen pauze heeft hij de tocht zonder problemen gereden.
De cijfertjes op mijn Mio geven 103km aan met een gemiddelde van 23,50km per uur, waarbij ook nog eens 315 meter is gestegen.