22-11-2017: Thimister of de Elzas

Een zonnige woensdag in het verschiet, goeie opkomst. De woensdag is normaliter vlak, vandaag kiest Hub voor vlak naar ... Thimister. En met wie dan wel: Hub, Joep, Pe, Frans P en Frans J, Piet en Henk. De meesten met winterfiets, de mooiste van het stel is die van Piet, een erg mooie gele Gazelle Prelude uit de jaren '80.

Een terugkerend tafereel nog voor we Elsloo uit zijn, de slagbomen gaan voor onze neus omlaag. Er staat wat wind op de neus, Hub en Pe kiezen als vanzelf al babbelend de kop positie en zullen deze tot de pauze niet meer uit handen geven, met instemming en opluchting natuurlijk van de rest. Zoals gezegd, een vlakke rit, Elsloo ligt op 75 meter hoogte, en Thimister op 275 m, dus 200 meters te overbruggen, moet theoretisch kunnen. Het moet gezegd, de route was zo vlak als maar kan, maar er moeten toch een paar glooiingen in het landschap overbrugd worden, Hub brengt ons zo geleidelijk mogelijk naar Warsage, van Val Dieu naar Froithier en door naar het mooie Clermont en afdalend naar Thimister voor de pauze.

Wat is hier gebeurd? ..  rond de kerk staat het vol met stalletjes, tentjes. In het kleine cafeetje worden we begroet door de kasteleinvrouw, we komen hier wel een paar keer in het jaar, en ze is elke keer weer blij ons te zien. Op de vraag naar de stalletjes, blijkt afgelopen weekend er een Kerstmarkt geweest te zijn, op Elzasser wijze. Het bier moet rijkelijk gevloeid te hebben, topweekend van het jaar. De kasteleinsvrouw keek nog een beetje pips van al de drukte. Onderwerp van gesprek de nieuwe Garmin 820 van Henk, en het grote verschil in hoogtemeters van de verschillende fietscomputertjes. Bij de een een stijging van 300 m, bij de ander tot 450 meter, en na downloaden op de computer weer anders. We komen er niet uit, iets met callibreren? luchtdruk? satelliet?

De terugweg doen we via Aubel, Teuven en de Ingbergracht. En de hoogtemeters? Op de Garmin ca 800 hm, op Connect 850 hm zonder correctie en met ingeschakelde correctie een teleurstellende 465 hm. Verwarring, ga het nazoeken.

We bedanken Hub voor de mooie rit, 98 km - 450 tot 850 hm en 23,8 gemiddeld.

Hier de rit: https://connect.garmin.com/modern/activity/2345143232