Aubel met veel plezier

Als je weet dat voor de eerste keer dit jaar de temperaturen richting de 25 graden gaan dan zijn de voorwaarden voor een mooie en plezierige rit aanwezig. Maar omdat het maandag is kun je ook rekenen op: Maandag/Klimdag. En daarin stelt Hub je niet teleur. Meestal serveert hij er nog wat klimmetjes in “die we al lang niet meer gedaan hebben.“ Voor dat diner hadden aangeschoven Frans P, Piet C, Chris, Lei en Wim. Lei sloot weer aan na een vlak fietsweekje in de mooie Peel.

Omdat het een meesterlijk tempo was leek het alsof een babbelend damesclubje onderweg was (sorry dames). Dat hield alleen maar even op als er wat meer inspanning gevraagd werd bij de diverse beklimmingen. De eerste werd bereikt via het vliegveld, Ulestraten, v. Bommel en de Nachtegaal. Dat kon niets anders zijn dan de Geulhemmerberg. De koers werd nog niet vrij gegeven en dus draaide het zestal gezamenlijk linksaf, of toch niet, want Frans moest even zijn oproep beantwoorden. Via Margraten en Termaar werd Terlinden twee keer bezocht, want ook Hub en Wim gingen al babbelend in de fout. Maar daardoor leverde het smalle weggetje naar Ulvend de eerste mooie vergezichten richting Voerstreek en ons eigen Zuid-Limburg op. En als je dan de juiste afdaling kiest word je getrakteerd op een brede, overzichtelijke en prachtig geasfalteerde afdaling naar Maartensvoeren. Daar mogen andere Belgische gemeentes een voorbeeld aan nemen. Onderaan linksaf, het spoor onderdoor en dan komt het “al lang niet meer gedane stuk“, de steeds op en neer golvende weg met prachtige namen en nog mooiere en uitdagende klimmetjes aan de rechterkant. Vandaag mogen we daar alleen maar naar kijken, gelukkig maar.

Over die golvende weg begin je met Knap, de St. Pieterstraat, het Krommejong en je eindigt met de lange klim met de magische naam Magis. Hier moet je de koers wel vrijgeven, want dit is een klim voor eigen tempo. Als je bijna boven bent en aan de rechterkant het motorcircuit ziet liggen is dat soms de aanleiding om nog even de gashendel open te draaien. Voor Lei en Wim was dat niet weggelegd, voor de anderen vier wel. Door St. Jean Sart afdalen en dan de verschrikkelijk slechte weg naar Aubel al slalommend afleggen. Dan ben je geradbraakt als je in Aubel aankomt op de Place Antoine Ernst. Zoals boven reeds aangegeven werd het plezier van de rit ook tijdens de pauze voortgezet. Laten we die plezierige items maar bewaren voor de zes fietsers en met de lezers delen dat we ook nog praatten over vakantie in Griekenland en de afwezigheid van Hub vanaf zaterdag. Na de pauze direct omhoog door de Rue Haes, maar dat gaat niet zo snel als de straatnaam aangeeft. Zeker niet als je ook nog de weeë geur van de vleesfabriek in je neus krijgt. Gelukkig werd dat vandaag een beetje gecompenseerd door de zoete geur van appelstroop. De klim naar de rotonde in Hombourg doe je dan met plezier, zeker ook omdat daarna de lange, overzichtelijke afdaling naar Remersdaal volgt. Jammer genoeg is het niet lang genieten, want ook verderop weer Belgisch opgelapt asfalt. In Teuven een rondje kerk en de grens over in Noorbeek. Chris wees ons hier op de bekende Ankerplaats, een plein genoemd naar de Friese advocatenbroers Anker, die hier regelmatig hun zinnen komen verzetten. Maar wij verzetten geen zinnen, maar kilometers en dat zal niet voldoende zijn om ook zo’n plein vernoemd te krijgen. Stel je voor: Chrisplein, Hubhof, Leibank, Piethoekje, enz. Dan maar Gulperberg omhoog, Ingber rechts en verderop de gladgeasfalteerde Sibbergrubbe af. Raversbosch weer samen omhoog, Hub en Chris tot Spaubeek brengen en zelf door Genhout en Siekendael weer terug naar huis na 85 km, 787 hm en 23.5 km gemiddeld. En het zonnetje lachte ons nog steeds toe. 

De route      https://connect.garmin.com/modern/activity/1735609637

Maak een Gratis Website met JouwWeb