03-07-2017: Tongeren

Negen leden aan de start: Piet C, Frans P, Ger M, Lei J, Hub B, Ruud L, Mart C, Tine J en Wim J. In deze periode van het jaar kunnen de verschillen best groot zijn. De regelmatige fietsers, de vakantiegangers, de mooi- en slechtweer fietsers zorgen daarvoor. Dat hield voor Hub in dat er geen grote hoeveelheid klimwerk op het programma stond. Tongeren, met één moeilijke klim en verder wat stukken op en af. De wind speelde ook een rol bij de vele open stukken door de velden naar Tongeren en het vele keren en draaien maakte het ook niet gemakkelijk. Dat betekende dat er zeer sociaal gefietst moest worden en het kopwerk naast Hub met regelmaat werd gewisseld. Wat al weken niet meer was voorgekomen gebeurde vandaag zelfs twee keer, lekke band. Even na Veldwezelt, op het mooie fietspad langs het Albertkanaal, en op de terugweg in de buurt van Opgrimbie. Eerst Piet en daarna Lei. En als ervaren en snelle plakker loste de eerste beide problemen vakkundig op. Dank daarvoor ! Zo vlak als de route langs het kanaal, zo steil ging na een scherpe bocht de klim vanuit overkant van Kanne naar het Avergat  en de Zusserdel omhoog. Te laat schakelen zet je al op achterstand en de talloze, onoverzichtelijke bochten laten ook niet zien waar de eindstreep getrokken is. En door bovengenoemde verschillen zijn je voorgangers ook snel uit het zicht verdwenen. Dus, fiets, stamp of hark je maar naar boven in je eigen tempo. Even temporiseren en dan grofweg via Riemst, Zussen en Sluizen naar een terrasje aan de rand van Tongeren.

Een groep maakte daar kennis met een helper van Eddy Merckx, die in de Giro nog eens het puntenklassement had gewonnen, een zekere Steegmans (PS volgens google inderdaad 1e puntenklassement, maar dan in de Vuelta). Als inwoner van Tongeren had hij hier jarenlang een fietsenzaak uitgebaat, maar nu verkocht. Zelf fietsen was er ook niet meer bij.  Voor ons stonden 50 km en 22.6 gem. op de teller.

Na de pauze zou dit gaan veranderen want dan hadden we wat meer wind in de rug en kregen we enkele lange afdalingen voorgeschoteld. Maar dat moest dan wel met hier en daar vermoeide benen geschieden. Langs Berg, Alt-Hoeselt, Waltwilder, Hoelbeek, Gellik, Zutendaal werd Opgrimbie bereikt. Daartussen echter nog de lange klim naar Alden Biesen en een steile tussen de velden naar ???? De naam is me ontschoten, maar de top lag bij een drietal schietstangen. Sommigen deden deze plek alle eer aan, want hier hadden ze al veel van hun kruit verschoten. Toch maar weer opnieuw laden en aanleggen voor de laatste kilometers.  Vóór Opgrimbie werd nog gevraagd hoe het toch met Jean Hoedemakers zou zijn. En als je over de d…….praat, dan kom je hem op de fiets tegen. Gelukkig maakt hij toch zijn kilometers. Hopelijk weer eens in onze gelederen. Datzelfde wensen we natuurlijk ook Chris toe, na zijn zo onfortuinlijk verlopen vakantie. Bij terugkomst in Elsloo, ruim na drie uur, stonden 97 km, 485 hm en 23,2 gem. op de teller. Dus toch nog een snellere tweede helft.